Wat is een verzoekschrift?

Sommige procedures bij de rechtbank vangen aan door indiening van een verzoekschrift. Ook een echtscheidingsprocedure vangt aan door het verzoekschrift. Het is de echtscheidingsbeschikking - uitgesproken door de rechter - die het huwelijk doet beëindigen.

Een verzoekschrift kan worden ingediend door beide partners, in welk geval het gaat om een gemeenschappelijk verzoekschrift. Het is echter ook mogelijk dat het verzoekschrift wordt ingediend door één van de twee partners.

Het opstellen en indienen van een verzoekschrift is werk voor een advocaat. Het verzoekschrift zal vervolgens via de advocaat naar de rechtbank gaan alwaar de rechter zal beslissen of het huwelijk wel of niet ontbonden wordt.

De gevolgen van een verzoekschrift

Wanneer de het huwelijk wordt ontbonden door de rechter (naar aanleiding van het verzoekschrift) dan zal er een hoop geregeld moeten worden. Naast het verzoekschrift voor de echtscheiding is het mogelijk een verzoekschrift voor een nevenvoorziening in te dienen.

De rechter kan een nevenvoorziening treffen voor verschillende zaken. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Het gezag en de omgang met de minderjarige kinderen
  • Alimentatie voor partner en kinderen
  • De boedelverdeling
  • De huur of het gebruik van het huis

Afspraken over bovenstaande zaken en overige zaken worden vervolgens vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit wordt opgesteld met behulp van beide partijen en een advocaat en wordt samen met het verzoekschrift meegestuurd naar de rechter.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om echtscheidingen op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 – 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.