Scheiding van tafel en bed als alternatief van de echtscheiding

Wat is de scheiding van tafel en bed?

Scheiding van tafel een bed is een vorm van scheiding die tegenwoordig nog maar weinig voorkomt in Nederland. Het is een scheiding voor mensen die om religieuze of emotionele redenen geen complete scheiding willen, maar slechts de samenwoning willen beŽindigen.

Bij een scheiding van tafel en bed wordt het huwelijk zelf niet ontbonden. Dit zorgt er dus voor dat u niet opnieuw, met iemand anders, kunt trouwen omdat u wettelijk nog getrouwd bent. U kunt vanzelfsprekend wel gaan samenwonen met iemand anders.

Verder worden er dezelfde afspraken gemaakt als bij een normale scheiding. Zo worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over:

  • Alimentatie
  • Pensioenverevening
  • Ouderschapsplan

Hoe vraagt men een scheiding van tafel en bed aan?

De scheiding van tafel en bed wordt via een advocaat verzocht aan de rechtbank. Dit kan in samenspraak gaan (beide partners zijn het eens met de aanvraag) of op eenzijdig verzoek. Deze rechtbank zal vervolgens een besluit nemen of het huwelijk (gedeeltelijk) zal worden ontbonden.

Tot drie jaar na de scheiding is het niet mogelijk om een definitieve scheiding aan te vragen. Na drie jaar kan het gescheiden koppel ervoor kiezen dat het huwelijk definitief wordt beŽindigd. Het kan ook voorkomen dat tijdens deze periode het koppel weer besluit om het huwelijk een kans te geven. Dit is mogelijk en als dit het geval is dan herleven alle gevolgen van het huwelijk alsof er geen scheiding van tafel en bed heeft plaatsgevonden.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om familiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 Ė 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.