Partneralimentatie

Gaat u scheiden? Vraagt u zich af of u alimentatie aan uw ex-partner moet gaan betalen? Of is er een geschil ontstaan over de alimentatie of de beŽindiging daarvan? Een Omnius advocaat kan u adviseren en juridisch van dienst zijn in alle mogelijke alimentatiezaken. Neem contact op met een advocaat alimentatie voor een gratis intakegesprek.

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een periodieke betaling van de ene (meest draagkrachtige partner) aan de ander (minst draagkrachtige partner). Deze vergoeding is bedoeld om te zorgen dat de minst draagkrachtige partner na de scheiding nog steeds in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Het is nl. goed mogelijk dat tijdens het huwelijk een van de twee partners financieel afhankelijk is geweest van de andere partner. Na het huwelijk verdwijnt de onderhoudsplicht dus niet.

De wettelijke duur van de partneralimentatie is 12 jaar. Mocht het huwelijk niet langer dan 5 jaar hebben geduurd† - en er zijn geen kinderen in het spel - dan heeft de partneralimentatie de lengte van het huwelijk als duur.

Hoe krijg ik alimentatie?

Alimentatie kan tegelijkertijd bij het verzoek tot echtscheiding als nevenverzoek worden ingediend. U verzoekt de rechtbank om uw ex-partner te verplichten u alimentatie te betalen. Nadat de echtscheiding is uitgesproken en de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven is de alimentatieplicht bindend geworden.

Hoe hoog is de alimentatie?

De hoogte van de partneralimentatie kunt u samen met uw (ex-)partner vaststellen. U bent geheel vrij in het bepalen van de hoogte en duur van de alimentatie. Indien u er samen niet uitkomt zal de rechter de alimentatie vaststellen. De rechter gebruikt bij de vaststelling de zogenaamde Tremanormen. Rekening wordt gehouden met de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de alimentatiegerechtigde. Een Omnius advocaat kan voor u een alimentatieberekening maken. Zo weet u wat u moet gaan betalen of wat u zult krijgen.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat†alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 Ė 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.