Ouderschapsplan opstellen na een echtscheiding

Wat is het ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een plan waarin ouders afspraken opnemen wat betreft de zorgverdeling, kinderalimentatie en de informatie-uitwisseling over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de persoon en het vermogen van de minderjarige kinderen.

Dit ouderschapsplan moet worden opgesteld indien twee ouders besloten hebben om te gaan scheiden. Het ouderschapsplan bevat onder andere afspraken over:

  • Zorgverdeling
  • Kinderalimentatie
  • Informatie-uitwisseling tussen voormalige partners

Er kunnen nog meer afspraken worden gemaakt naar eigen invulling die kunnen worden opgenomen in het ouderschapsplan. Hierin zijn de ouders vrij.

Het ouderschapsplan komt voort uit de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Deze wet is sinds 1 maart 2009 ingevoerd en sindsdien is het verplicht om een ouderschapsplan te maken als mensen besluiten om te gaan scheiden en kinderen in het spel zijn. Dit is ongeacht welke juridische vorm van relatie het was. De enige uitzondering is bij samenwonen waarbij het ouderlijk gezag niet gezamenlijk wordt uitgevoerd.

Meer over het ouderschapsplan

Bij een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn, dienen de ouders na te denken hoe ze de toekomst van hun kinderen gaan invullen. In geval van een echtscheiding staat het belang van de kinderen voorop en niet die van de scheidende ouders. Door het samen opstellen van een ouderschapsplan denken de ouders na over hoe de omgangsregeling moet, wie de hoofdzorg van de kinderen op zich neemt en op welke manier kosten voor de kinderen worden afgedekt. Het belang van de kinderen staat voorop.

Uit welke elementen is het ouderschapsplan opgebouwd?

Ten eerste wordt in het ouderschapsplan aangegeven wie de zorg op zich neemt en de kinderen in huis neemt. Daaraan gekoppeld is natuurlijk een omgangsregeling voor de tweede ouder. Er moet namelijk een actieve houding bestaan van beide ouders naar de kinderen toe. De kinderen hebben namelijk twee ouders. Hoe wordt dus informatie tussen de twee ouders uitgewisseld. De zorg voor de kinderen heeft ook financiŽle consequenties die door beide ouders moeten worden gedragen. Dit is dan naar verhouding van beider financiŽle draagkracht. Indien de ouders hier zelf niet uit kunnen komen is het verstandig een bemiddelaar gespecialiseerd in echtscheidingszaken en ouderschapsplannen in dienst te nemen.

Toetsing ouderschapsplan door de rechter

Uiteraard heeft bij een scheiding de rechter het laatste woord. De rechter zal naast het echtscheidingsconvenant het ouderschapsplan aandachtig bestuderen. Dit omdat de toekomst van de kinderen ervan af hangt. Het is dan van belang dat de ouders goed hebben nagedacht over het ouderschapsplan. Juist omdat de ouders na ondertekening ook daadwerkelijk het ouderschapsplan moeten uitvoeren. Het plan moet dus realistisch en voor beide partijen betaalbaar zijn, maar moet in alle toekomstige benodigdheden van de kinderen kunnen voorzien. Voorkom dan ook dat een ouderschapsplan door de rechter wordt afgekeurd, aangezien dan de rechter de eisen binnen het ouderschapsplan gaat invullen.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om familiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 Ė 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.