Ouderschap en omgang met kinderen na een echtscheiding

Wat is ouderschap?

Ouderschap is de term voor de verantwoordelijkheid die ouders hebben naar hun kinderen toe wat betreft de opvoeding en de verzorging ervan. Als een stel besluit om een einde te maken aan hun huwelijk zullen ze vaak beide het ouderschap behouden. Dit houdt in dat beide ouders na de scheiding nog verantwoordelijk zijn voor het verzorgen en het opvoeden van het kind. Omdat bij een scheiding de ouders echter vaak ophouden met samenwonen zal het kind dus afwisselend bij de vader en de moeder wonen.

Dit staat ook wel bekend onder de term co-ouderschap. Door middel van een ouderschapsplan op te stellen wordt het co-ouderschap in goede banen geleidt na de echtscheiding en zal de omgangsregeling ook worden vastgelegd.

Voordelen en nadelen van het gedeeld ouderschap

Het nadeel aan gedeeld ouderschap is dat men op twee adressen woont. Nu kan het zijn dat deze twee adressen erg dicht bij elkaar liggen maar het kan ook zijn dat deze twee adressen heel ver uit elkaar liggen. Het is voor het kind niet erg prettig om elke keer een lange afstand af te leggen als het van de vader naar de moeder gaat of andersom.

Daarnaast is de kinderbijslag een heikel punt, aangezien die bij gedeeld ouderschap ook verdeeld zal moeten worden. Tenslotte heb je bij gedeeld ouderschap een goede communicatie nodig tussen de ouders en dat kan na een scheiding nog wel eens een probleem zijn.

Voor het kind is het een voordeel dat het geen keuze hoeft te maken bij welke ouder hij/zij wil wonen. Door af te wisselen heeft het kind waarschijnlijk alsnog het gevoel dat het geen van beide ouders kwijtraakt.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om familiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.