Omgangsregeling na de echtscheiding voor de kinderen

Gaat u scheiden en heeft u kinderen? Wilt u het ouderschap en de omgang na een echtscheiding regelen? Of wilt u een omgangsregeling vaststellen of beŽindigen? Bij een Omnius advocaat bent u in deze gevallen aan het juiste adres. Neem contact op met een advocaat voor een gratis intakegesprek.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een verzameling afspraken die worden vastgelegd in het ouderschapsplan omtrent de omgang van een kind en een ouder of een ander persoon. Dit komt vaak ter sprake bij ouders die zijn gescheiden en niet meer samen wonen. Gescheiden ouders hebben namelijk vaak beide het ouderschap toebedeeld gekregen wat inhoudt dat ze beide verantwoordelijk zijn voor het opvoeden en verzorgen van het kind. Zodoende zal een omgangsregeling moeten worden gemaakt zodat duidelijk is wanneer het kind bij welke ouder zal zijn.

Hoe wordt een omgangsregeling opgesteld?

De meest voorkomende manier is dat de ouders zelf een omgangsregeling opstellen. Het kan echter voorkomen dat de ouders er samen niet uitkomen vanwege wat voor reden dan ook. In dat geval komt de rechter er aan te pas. Deze zal vervolgens een uitspraak doen over de omgangsregeling.

Als eenmaal alle afspraken zijn gemaakt, dienen deze vastgelegd te worden in een document. Dit voorkomt problemen in de toekomst en voorkomt ook misverstanden tussen de ouders.

Ouderlijk gezag en de omgangsregeling

Bij een scheiding geldt in principe dat beide ouders het ouderlijk gezag over de kinderen blijven houden. Dit houdt in dat ze beide verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en de verzorging van het kind. Ook de beslissingen die te maken hebben met het kind worden door beide ouders genomen. Omdat beide ouders het ouderlijk gezag hebben is het belangrijk dat de omgangsregeling goed is geregeld zodat de kinderen met beide ouders contact houden. Er kan ook gekozen worden voor een eenzijdig ouderlijk gezag waardoor maar een ouder het gezag over het kind heeft.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om familiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 Ė 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.