Co-ouderschap na een echtscheiding

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap die regelmatig wordt gekozen gedurende een scheiding. Het is zo dat kinderen vaak bij een van de twee ouders gaan wonen na de scheiding. Maar het kan ook anders, namelijk afwisselend bij beide ouders. Dit is het co-ouderschap.

Het co-ouderschap brengt wel wat complicaties met zich mee zoals het verdelen van de kinderbijslag als de kinderen zowel bij de moeder als bij de vader wonen. Normaal gesproken wordt deze kinderbijslag evenredig verdeeld, ervan uitgaande dat de kinderen evenveel bij beide ouders wonen.

De voor- en nadelen van het co-ouderschap

Een voordeel van het co-ouderschap is dat het kind de mogelijkheid heeft om bij beide ouders te wonen als het hier behoefte aan heeft. Zo blijft de goede relatie met het kind en beide ouders behouden. Mocht het kind alleen bij de moeder wonen, dan zou het kunnen zijn dat de band met de vader vervaagd.

Een nadeel van het co-ouderschap is dat de kinderen steeds afscheid moeten nemen en dat ze heimwee kunnen krijgen naar de ouder waar ze op dat moment niet zijn. Daarna is het gebrek aan continu´teit voor sommige kinderen problematisch.

Het regelen van co-ouderschap

Vaak is het regelen van een co-ouderschap lastig. Vooral het indelen van wanneer de kinderen bij welke ouder wonen kan lastig zijn. Daarnaast spelen nog ontzettend veel andere praktische zaken mee die allemaal op een rijtje moeten staan voor een goed co-ouderschap. Het kan zijn dat de kinderen hier het slachtoffer van worden omdat zij te weinig/geen inbreng hebben in het geheel. Hiervoor kan ook een echtscheidingsspecialist worden geregeld die u kan helpen bij het regelen van een co-ouderschap en alle aanverwante zaken.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om familiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw Omnius advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle Omnius advocaten werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 0900 ľ 8048 (3 cpm.) of stel uw vraag via de website.